Wat mag je als starter verwachten van je eerste loon? | sympl.be

Wat mag je als starter verwachten van je eerste loon?

Volop aan het solliciteren voor je eerste job? Dan ben je vast ook benieuwd naar je eerste loon! 🤑 Natuurlijk is je eerste loon afhankelijk van je diploma, maar ook van de sector en het bedrijf waar je aan de slag gaat. Bovendien speelt ook je persoonlijke situatie een belangrijke rol. Too much information? We zetten hier alles voor jou op een rijtje! 

First things first: wat is een eerste loon of startersloon precies? Simpel gezegd is een startersloon het brutomaandloon dat iemand verdient wanneer hij start met werken. Daarbij houden we geen rekening met stages of studentenjobs.

Het verschil tussen bruto en netto

Het brutoloon is je loon voor de aftrek van belastingen of de sociale zekerheid. Je nettoloon is afhankelijk van je gezinssituatie (ben je getrouwd?, heb je iemand ten laste?,…) én van je functie. Dat is het bedrag dat op je rekening verschijnt. Maar het is belangrijk om te weten dat je met je baas altijd over het brutoloon zal praten. Het omrekenen van bruto naar netto is een zeer complexe berekening, maar gelukkig bestaan er tools die deze berekening voor jou doen!

Hier een concreet voorbeeld:

We nemen een Vlaamse starter die niet getrouwd/samenwonend is en geen kinderen ten laste heeft. We gaan er in dit voorbeeld vanuit dat hij/zij 38 uur per week werkt en 2.000 euro bruto verdient. Dan houdt die persoon na aftrek van de sociale zekerheid en belastingen nog ongeveer 1.553 euro netto over.

Vrouw zit aan een vergadertafel met een zakenman en ze steekt haar hand uit om haar eerste loon te ontvangen.

Een indicatie van je eerste loon...

Als starter met een bachelordiploma verdien je in België gemiddeld tussen 1.750 euro en 2.000 euro bruto. Iemand met een masterdiploma mag van zijn eerste loon tussen 2.000 en 2.250 euro bruto verwachten.

Extralegale voordelen:

Naast je loon maak je ook nog kans op extralegale voordelen. Ongeveer 70% van de starters krijgt maaltijdcheques en een groepsverzekering. Slechts 12% krijgt bij zijn eerste job meteen een bedrijfswagen aangeboden. Dat is dan vooral voor functies waarbij je veel op de baan moet zijn (bv. sales). 🚗💨 Maar ook een gsm(abonnement) of een laptop behoren tot de extralegale voordelen!

Vrouw in een wit hemd zegt dat de omstandigheden zijn veranderd en dat ze daarom niet meer gratis kan werken.

Ben je momenteel op zoek naar een job? Sympl kan je helpen!

sympl is founded in Antwerp and supported by [email protected], imec and IWT