Tips voor een succesvol video interview

De periode dat iedereen nog op kantoor moest langskomen voor een interview is voorbij. Meer en meer bedrijven maken gebruik van een automatisch video interview om een eerste beeld te verkrijgen van een kandidaat. Deze vorm van solliciteren maakt de procedure zowel voor de kandidaat als voor de recruiter immers veel efficiënter 💻.
Het is logisch dat het video interview een iets andere aanpak vraagt dan een standaard face-to-face interview of een telefonisch gesprek. Inhoudelijk blijft de voorbereiding echter identiek. Toch zijn er nog heel wat mensen die een video interview als stressvol ervaren. Wij helpen je daarom graag op weg met deze tips voor een succesvol video interview.

1. Laptop voldoende opgeladen 🔋

Hoewel een automatisch video interview meestal slechts tien à vijftien minuten in beslag neemt, zorg je er best voor dat je laptop niet elk moment kan uitvallen tijdens het opnemen van je video. Zorg er daarom voor dat je laptop voldoende opgeladen is of dat je in een ruimte zit waar je laptop aan de stroom kan hangen⚡️. Zo kan jij met een gerust hart de vragen binnen de opgelegde tijd beantwoorden.

2. Stabiele internetverbinding

Voor een online interview moet je natuurlijk een goede internetverbinding hebben. Op die manier ben je er zeker van dat je video na de opname goed verzonden wordt naar de recruiter. Je wilt ook zeker zijn dat de video in zo goed mogelijke kwaliteit wordt verzonden, en dat het beeld niet steeds blijft vasthangen door een slechte verbinding ❌. Vermijd dit door het video interview thuis via je wifi af te leggen in plaats van op de bus via je 4G.

women sitting behind computer asking if there is no wifi in here

3. Microfoon getest

Test je microfoon 🎤 van je laptop, tablet of smartphone al eens voordat je met de opname begint. De recruiter moet je antwoorden natuurlijk wel goed kunnen horen bij het bekijken van de video. Een goed werkende microfoon is dus essentieel.

4. Webcam getest en op ooghoogte

Je zal je webcam ook zeker moeten testen om zeker te zijn dat alles werkt. Zo heb je tijd om eventuele problemen op te lossen voor de opname. Het is niet omdat je webcam vorige maand nog werkte, dat deze nu nog steeds goed werkt. . Ook staat jouw webcam idealiter op ooghoogte zodat de recruiter je gezicht goed kan zien 👀.

5. Neutrale achtergrond

Je wilt graag dat de recruiter zich focust op jouw gezicht en wat je vertelt. Een drukke achtergrond kan enkel maar voor afleiding zorgen en komt ook niet zo professioneel over. Vermijd daarom een muur vol met persoonlijke foto’s en posters. In principe moet je ervoor zorgen dat de achtergrond de recruiter op geen enkele manier kan afleiden.

6. Rustige omgeving

Neem het video interview af in een rustige omgeving waar jij je goed kan concentreren. 🔇 De schlagermuziek waar je vader dagelijks naar luistert zal dus ook eventjes uit moeten. 🎵  Aangezien het een video interview betreft, kan de recruiter niet vragen om iets te verduidelijken of herhalen. Het zou jammer zijn moesten je doordachte antwoorden niet verstaanbaar zijn door omgevingsgeluid. Je spelende neefjes zijn dus ook best niet te horen op de achtergrond.

7. Goede belichting 💡

Hoewel het wat minder voor de hand ligt, is de belichting ook belangrijk. Test voor je aan de opname begint of je gezicht duidelijk zichtbaar is en of er geen onflatterende schaduw op je gezicht schijnt.

 

Selena gomez looking at the sun with her hand in front of her eyes

8. Bereid het gesprek voor

Net zoals bij een face-to-face sollicitatiegesprek is het bij een video interview ook van belang dat je je goed voorbereidt.  ‘Wat weet jij over ons bedrijf?’ en ‘Waarom wil jij graag voor ons bedrijf werken?’ zijn klassiekers die je zeker en vast te zien gaat krijgen. Weet heel goed voor wie en voor wat je solliciteert. Een ding is zeker: het gaat in de video direct opvallen als jij je niet goed hebt voorbereid.

9. Kleed je professioneel 👔 best geen unicorn onesie

Ze zeggen altijd: wees jezelf. Neem dit natuurlijk niet te letterlijk door je video interview af te leggen in je unicorn onesie waar je dagelijks mee in de zetel ligt. Kies daarom voor een geklede broek met hemd of een net kleedje. Ongepaste kleding maakt je onmiddellijk een minder goede kandidaat.

women with pink hair dancing in unicorn onesie

10. Rechte zithouding

Je houding moet aangeven dat jij je op je gemak voelt. Trek dit niet in het extreme door te diep in je stoel te gaan liggen. Ideaal is een comfortabele rechte houding. 💺

11. Let op non-verbale taal 😀

Hoewel het niet om een face-to-face gesprek gaat, blijft het belangrijk om te letten op je non-verbale communicatie. Zorg ervoor dat je gedurende het gesprek continu een aangename gezichtsuitdrukking toont. Je wilt dat de persoon jou aanneemt na het bekijken van je interview, dus glimlach 😄! Want wie wilt er nu iemand aannemen die boos kijkt?

Klein meisje giechelt en kijkt ondeugend opzij

12. Praat duidelijk

Zelf als alle bovenstaande punten in orde zijn, kan de opname nog mislopen als je onduidelijk praat. Zoals eerder al gezegd, kan de recruiter niet vragen om iets te herhalen.  Probeer daarom goed te articuleren en praat niet te snel zodat de recruiter de opname goed kan volgen.

Ben je momenteel op zoek naar een job? Sympl kan je helpen!

Simply recruit passive candidates on social media

Start your free 14 day trial of our software today