Hoe onderhandel ik over een loonsverhoging?

Je doet nu al een tijdje dezelfde functie en je krijgt steeds meer verantwoordelijkheden, maar dat loon blijft hetzelfde… Het wordt tijd dat je al je moed bij elkaar raapt en om loonsverhoging gaat vragen bij je werkgever. Loonsverhoging vragen is en blijft een moeilijke kwestie, maar je zal toch uit je pijp moeten komen om een verhoging van je salaris te verwezenlijken. Dankzij onze tips verhoog je de kansen op een hoger salaris💰

Een goede voorbereiding helpt je naar een loonsverhoging

Zoals bij heel veel zaken is ook hier een goede voorbereiding essentieel. Het is belangrijk om na te denken en op te zoeken wat een realistisch loon 💵 kan zijn voor jouw functie. Als je een loon voorstelt dat net zo hoog is als dat van een Rode Duivels, zal je uiteindelijk teleurgesteld worden. Online bestaan er tal van sites waar je eenvoudig je loon kan berekenen door wat informatie over je functie in te vullen. Wanneer je een beslissing hebt gemaakt over een realistisch loon is het de bedoeling dat je voor dit loon gaat onderhandelen tijdens het gesprek met je werkgever. Denk ook zeker na over het minimum loon, het loon waar je absoluut niet onder wilt gaan. Dit kan bijvoorbeeld je huidig loon zijn.

Nu je weet voor welk loon je wilt gaan is het interessant om een aantal scenario’s te bedenken die je werknemer als tegenargument kan gebruiken. Hierbij is het belangrijk dat je een paar antwoorden kan geven om duidelijk te maken dat jij recht hebt op een loonsverhoging.

Zet jouw voordelen in de kijker

Het is vanzelfsprekend dat je de werkgever moet overtuigen dat jij recht hebt op een hoger salaris. Hiervoor zal je dus goed moeten verwoorden wat jouw voordelen en kwaliteiten zijn. Als jij bijvoorbeeld veel initiatief neemt tijdens je job, verduidelijk dit dan ook met een werkgerelateerd voorbeeld. Maak de werkgever duidelijk dat hij of zij eigenlijk niet zonder jou kan en dat jij een meerwaarde 🌟 bent voor het bedrijf. Iedereen praat graag over zichzelf en over hoe goed hij iets kan, maar keep in mind dat je niet arrogant of te zelfzeker overkomt. Hiermee maak je absoluut geen goede indruk op de werkgever. De boodschap is dus om gewoon je vlotte zelf te blijven. En wees ook steeds eerlijk, want zelfs het kleinste leugentje komt ooit naar boven.

olaf looking through ice

Zo verloopt de discussie positief

Tijdens het gesprek met je werkgever draait het allemaal om geven en nemen. Je kan niet verwachten dat de werkgever jou ineens een enorme loonsverhoging geeft. Het voorstel moet een goed evenwicht zijn voor beide partijen. Het zou natuurlijk kunnen dat het niet helemaal verloopt zoals jij gehoopt had, maar probeer dan toch om de positieve sfeer te behouden. Het is en blijft je werkgever die tegenover jou zit.

Hou ook in je achterhoofd dat er nog alternatieven zijn ten opzichte van een loonsverhoging. Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, eco-cheques, een gsm of een abonnement voor het openbaar vervoer? Het zou zelfs kunnen dat deze zaken netto gezien voordeliger zijn dan een bruto loonsverhoging. 

Als het gesprek ten einde loopt en jullie samen tot een consensus zijn gekomen is het enorm belangrijk om dit zwart op wit te zetten. Een mondelinge overeenkomst is hier geen goed idee. Je kan bijvoorbeeld na het gesprek een mailtje sturen naar je werkgever waarin je vertelt hoe jij de overeenkomst begrepen hebt.

Wij wensen je dan enorm veel succes en hopelijk ga jij binnenkort naar huis met een loonsverhoging. Begin al maar na te denken of je liever naar Spanje of Italië gaat deze zomer. ☀️

"woman

Ben je momenteel op zoek naar een job? Sympl kan je helpen!

Simply recruit passive candidates on social media

Start your free 14 day trial of our software today