“Ervaring gevraagd” wat doe je daarmee?

Tegenwoordig lijkt het alsof elk bedrijf op zoek is naar supermannen en supervrouwen die enkel in films bestaan. Als sollicitant wordt er veel van jou verwacht: je bent nog maar net van de schoolbanken en ze verwachten al dat je twee jaar ervaring hebt🙇. Het is eigenlijk een onmogelijke opdracht die bedrijven jou voorschotelen. Laat je vooral niet ontmoedigen door die waslijst aan kwalificaties die gevraagd wordt. Ook als je niet over alle vereisten beschikt kan je solliciteren voor die functie. Wij helpen je graag hoe je succesvol kan solliciteren voor een job waar ervaring gevraagd is.

Ik heb nog geen ervaring

De meeste bedrijven leggen de lat 📏 redelijk hoog in hun vacatures. Het is heel logisch dat je als pas afgestudeerde nog geen jaren (of zelfs geen) ervaring hebt. Uiteraard vermeld je studentenjobs of stages bij je ervaringen, maar je kan het nog wat ruimer gaan zoeken. Wat veel kandidaten niet weten is dat je ervaring nog op andere manieren kan aantonen. Projecten uit je vrije tijd bijvoorbeeld, waar je heel gepassioneerd door bent, zijn ook heel interessant. Aarzel vooral niet om deze ook naar voor te brengen tijdens je sollicitatiegesprek. En dan een klassieker: de scouts. Ben je leider geweest, vermeld dit dan ook. Zo toon je aan dat je in een team kan werken, kan coachen en met andere mensen samenwerken. Heb je bijvoorbeeld een blog, dan kan je zo aantonen dat je schriftelijk ✏️ goed kan communiceren. Of heb je misschien een gap year gedaan tussen je studies en je professionele carrière? Daarmee bewijs je zin te hebben in avontuur 🌎. Het toont ook dat je over voldoende zelfstandigheid beschikt en niet bang bent om nieuwe zaken uit te proberen.

 

Sam from the hobbit running through the hills and screaming that he's going on an adventure

Waslijst aan kwalificaties gevraagd

Veel sollicitanten vragen zich af of het belangrijk is dat je alle kwalificaties hebt die gevraagd worden in een vacature. Ons antwoord: natuurlijk niet! Je moet weten dat er in vacatures altijd wel wat wordt overdreven en er meer gevraagd wordt dan wat er echt nodig is. Probeer dus om één of twee kwalificaties aan te tonen waar je echt goed in bent. 💪 Highlight deze talenten in je cv of vermeld ze duidelijk in je eerste gesprek.

Cv op maat

Elke vacature vraagt om specifieke kwalificaties en ervaringen. Je maakt dan ook meer kans om uitgenodigd te worden op gesprek als je jouw cv hiernaar aanpast. Zo kan je bepaalde aspecten wat meer in de verf zetten 🖌 om aan te tonen waarom net jij dé perfecte match bent voor deze functie. Solliciteer je voor een internationaal bedrijf? Zorg ervoor dat je talenkennis en internationale (reis)ervaringen dan goed in het oog springen. Betreft het een leidinggevende functie? Benadruk dan zeker je ervaring als scoutsleid(st)er of als lid van een studentenclub.

Kortom, laat je dus zeker niet ontmoedigen door het feit dat je nog geen eerste echte werkervaring hebt. Het draait allemaal om een goede presentatie van je andere ervaringen, opleidingen en eigenschappen. Zo ben je al een stap dichter bij dat eerste gesprek. You got this! 🙌

 

Jim Carrey walking on the streets and saying I've got the power

Ben je momenteel op zoek naar een job? Sympl kan je helpen!

Simply recruit passive candidates on social media

Start your free 14 day trial of our software today