Zo maak je een cv die niet in de prullenbak belandt

Wist je dat recruiters na 6 seconden al weten of jouw cv interessant genoeg is of niet? Ja, dat heb je goed gehoord: je hebt maar 6 seconden om een goede indruk te maken. Zo niet belandt jouw cv onherroepelijk in de prullenbak. Wij leggen je graag uit wat je absoluut moet vermelden zodat jouw cv de 6 seconden test overleeft. 

Het belang van een goede cv

We hebben het al vaak genoeg benadrukt en vallen hiermee dus een beetje in herhaling (sorry for that!): maar je cv is cruciaal om kans te maken op een sollicitatiegesprek. Recruiters bekijken gemiddeld 200 cv’s per dag. Bovendien weten ze na 6 seconden al of jouw cv in aanmerking komt voor de functie of niet. Geen gemakkelijke taak dus om op te vallen tussen al die andere kandidaten. Waar kijken recruiters nu precies naar in die eerste 6 seconden? 🔎 Ofwel: Wat moet er nu echt op je cv staan?

Essentiële elementen

Een aantal zaken mogen absoluut niet ontbreken op je cv. Eerst en vooral: vermeld duidelijk je voornaam en achternaam. De recruiter wil ook graag weten wat je huidige of laatste functie was en wie de werkgever was van die functie. Je hoogst behaalde diploma 🎓 mag vervolgens ook zeker niet ontbreken op je cv omdat er voor sommige functies naar een specifiek diploma wordt gevraagd. Laat de recruiter dan ook direct weten dat jij in het bezit bent van dit papiertje. Verder is het ook interessant voor de recruiter om je talenkennis te weten. In ons landje wordt er vaak verondersteld dat je de Franse taal beheerst. 🥐 Op basis van deze informatie beslist de recruiter al na 6 seconden of hij/zij meer details wil weten over jou of niet.

Het oog wil ook wat

Nu weet je welke zaken je niet mag vergeten op je cv. Even belangrijk is dat de recruiter deze informatie snel en eenvoudig kan terugvinden. Besteed dus genoeg aandacht aan je lay-out. De essentiële elementen moeten duidelijk zichtbaar en onmiddellijk vindbaar zijn. Hiervoor werk je best met bullet points. Gebruik duidelijke titels zodat de recruiter direct weet waar dat specifieke deeltje over gaat. Schrijf geen lange teksten, jouw eigen biografie komt later wel. 😅 Hou het bij korte, maar krachtige teksten op je cv. Verder kan het zeer zinvol zijn om belangrijke zaken te highlighten. Zo maak je het de recruiter nog makkelijker en dat speelt vast in jouw voordeel om de 6 seconden test te overleven.

Ben je momenteel op zoek naar een job? Sympl kan je helpen!

Simply recruit passive candidates on social media

Start your free 14 day trial of our software today