Hoe bereid ik me als ondernemer voor op een sollicitatiegesprek? | sympl.be

Hoe bereid ik me als ondernemer voor op een sollicitatiegesprek?

Je vacature is uitgestuurd, verschillende ingezonden cv’s en motivatiebrieven zien er interessant uit en het is tijd om enkele kandidaten uit te nodigen op een sollicitatiegesprek. Zo’n gesprek is niet alleen eng voor de kandidaat, ook jij kan je maar beter goed voorbereiden.

1. De voorbereiding

Alles begint bij een goede voorbereiding. 👍 Bereid vragen voor, maar zorg ervoor dat je tijdens het sollicitatiegesprek niet te veel vragen stelt waarop je het antwoord kan terugvinden in het cv en/of de motivatiebrief. Anders lijkt het alsof je niet eens de moeite hebt gedaan om het cv te lezen.

Nieuwspresentator vraagt op een dramatische manier "zijn jullie er allemaal klaar voor?" in een wereldbolvormige studio.

Heb je trouwens al gehoord van de STAR-methode? Dit is een interviewtechniek die je helpt doorvragen en je helpt na te gaan of de sollicitant wel degelijk is wat hij beweert te zijn. 😉

2. De kennismaking

“Dag Sofie” zeggen terwijl je eigenlijk Sarah voor jou hebt zitten, is not done. Een goede eerste indruk geldt ook voor jou als werkgever. Zoiets kan je dus best vermijden. Probeer de kandidaat op zijn gemak te stellen vooraleer je je pijlen op hem/haar richt met je reeks vragen. Een standaard introductievraag is: “Heb je het goed gevonden?” 🚗

En vergeet jezelf als werkgever/bedrijf niet voor te stellen (ook Sarah wil weten wie voor haar zit). Tot slot: vraag ook steeds of de kandidaat iets moet drinken. ☕ Een kleine vorm van respect!

 

Man van Austin Powers stelt zichzelf voor tijdens een sollicitatiegesprek.

3. Het sollicitatiegesprek

Laat op voorhand aan de kandidaat weten hoe lang het sollicitatiegesprek ongeveer zal duren. ⏲️ Een halfuurtje is ideaal; niet té lang, maar toch voldoende tijd om genoeg te weten te komen. Zoals reeds gezegd, bereid je vragen voor, maar denk eraan: het is en blijft een sollicitatiegesprek (en geen examen)! Laat dus zeker ook ruimte voor de kandidaat om zelf vragen te stellen. Houd zeker tijdens het gesprek goed in je achterhoofd welk profiel je zoekt. Hoe ziet de perfecte kandidaat eruit die binnen jouw bedrijf past?

Blonde vrouw met een grijze blazer zit enthousiast aan haar bureau te knikken.

4. De feedback

Laat op het einde van het gesprek aan de kandidaat weten hoe het nu verder verloopt. Wanneer en via welk kanaal kan hij feedback verwachten? 🤷 And last but not least: laat ook niet-gekozen sollicitanten weten dat zij de eindmeet niet hebben gehaald én vooral waarom niet.

Ben je momenteel op zoek naar werknemers? Sympl kan je helpen!

sympl is founded in Antwerp and supported by [email protected], imec and IWT