Text Recruitment: The new wave of recruiting?

Generaties zoals Millenials en Generation Z are taking over the world! Dit wil zeggen dat je tijdens je recruitmentproces regelmatig deze generaties gaat tegenkomen. En hoewel Millenials en Gen Z aan hun telefoon gekluisterd zijn, zullen ze niet snel geneigd zijn om iemand op te bellen. Hoe bereik je ze dan het best? That’s right, text recruitment! 📱

Een snelle, duidelijke en nieuwe manier van recruitment die in de wereld van nu alleen maar stijgt in populariteit. En dit niet alleen bij de nieuwe generaties, ook bij Generation X en zelfs bij de Baby Boomers krijgt text recruitment steeds meer voet aan de grond. Wist jij bijvoorbeeld dat 73% van de werkzoekenden het liefst een vacature ontvangt via sms?

Wat is text recruitment?

Okay, all fun and games, maar wat is text recruitment nu eigenlijk? Zoals de naam zegt, je rekruteert je kandidaten via sms. Denk je dat jij de perfecte vacature hebt gevonden voor een bepaalde kandidaat? Haal zijn/haar telefoonnummer uit je database en contacteer deze persoon via sms!

Onprofessioneel? Allesbehalve! ⛔

Via sms heb je duidelijk en snel contact met je kandidaat, terwijl zij ook een meer ontspannen gevoel hebben. Daarnaast zoekt 45% van de kandidaten dagelijks naar jobs via hun smartphone.

Wat zijn de voordelen?

Zoals we al zeiden, snelheid is één van de voordelen van text recruitment. Gebruik dit dus in je voordeel! Je zal snel antwoord krijgen, zorg er voor dat jij ook snel terug antwoord!🏃💨 53% van de kandidaten vertrouwd namelijk een bedrijf sneller als het proces vlot loopt

Nog een groot voordeel is de open rate. Text recruitment heeft een open rate van maar liefst 97%, terwijl e-mail slechts 23% heeft. Jouw bericht zal vaak worden geopend terwijl je mail misschien voor altijd ongelezen in de mailbox zal zitten. 📧

Last but not least, text recruitment zorgt voor een ontspannen gevoel bij je kandidaten. De gewoonte van sms’en geeft de kandidaten een relaxed gevoel, waardoor zij zich meer op hun gemak zullen voelen.

4 Tips: Hoe doe je het best aan text recruitment?

1) Don’t get blocked
Misschien ben je wel super enthousiast om je eerste recruitment-text te sturen, maar toch kan je best ‘all caps’ vermijden. Bij sms’en krijgt je kandidaat meteen een preview te zien. Begint je sms met een reclame-achtige zin? Kans is groot dat de ontvanger je telefoonnummer zal blokkeren.

2) Text with caution
Het voelt misschien informeler aan om aan text recruitment te doen (en dat is het ook!), maar pas nog steeds op met je taal. Het is niet omdat 73% graag aan Text Recruitment doet en een informele taal misschien niet zo erg zouden vinden, dat de overige 27% dat zo apprecieert. Opgelet dus! Houd het professioneel!

3) Denk aan de werkuren
Tijdens de werkuren zijn kandidaten niet echt bezig met hun mobiel. Om te vermijden dat jouw sms verwatert, kun je best het berichtje versturen tijdens de vrije tijd van de werkzoekenden. Op Facebook zie je bijvoorbeeld dat het bereik groter is in de ochtenduren, in de pauze en na de werkuren, omdat mensen dan scrollen door social media en sms’jes bekijken. Dan is je kans om hun een interessante vacature te sturen!

4) Follow-up!
Wanneer je antwoord hebt ontvangen, is een vlotte follow-up enorm belangrijk. Je hebt hun interesse, zorg dat je deze behoudt.

It’s not a phase, mom!

Text recruitment is de toekomst van recruitment. Het advies is dus duidelijk: Get with the times!

old lady sitting in a car saying this generation of yours is moving so fast

Ben je momenteel op zoek naar werknemers? Sympl kan je helpen!

sympl online recruiting logo

De war for talent winnen met Data!?

Download dan onze whitepaper met tips & tricks voor data-driven recruitment!