Hoe een Talent Pipeline je rekruteringsproces kan versnellen

Merk jij wel eens dat je soms te weinig kandidaten hebt om bepaalde functies in te vullen? Waarschijnlijk ga je telkens opnieuw op zoek naar kandidaten, maar dit kan ook anders. Start met een Talent Pipeline.

Een ‘pool’ van passieve kandidaten

Een Talent Pipeline is een ‘pool’ van passieve kandidaten waarvan jij weet dat zij perfect zijn voor bepaalde vacatures. Zij staan, bij wijze van spreken, klaar om elke relevante vacature in te vullen. 🖊️

Het zorgt ervoor dat je op een proactieve manier te werk gaat met je kandidaten. In plaats van dat jij telkens de perfecte kandidaat zoekt voor elke vacature, zoek jij vacatures die perfect passen bij kandidaten in je Talent Pipeline.

Waarom Talent Pipeline?

Wist je dat het rekruteringsproces in België gemiddeld 2 maanden kan duren? Zowel recruiters als kandidaten kunnen zich soms ergeren aan de lengte van het rekruteringsproces. Rekruteren aan de hand van een Talent Pipeline versnelt je proces maar liefst 3x. ⏱ Doordat je al een Talent Pipeline hebt met kandidaten waarvan jij weet dat ze de functie goed zullen uitvoeren, hoef je niet op zoek te gaan in de zee van kandidaten.

jim carrey typt enorm snel op zijn toetsenbord terwijl hij koffie drinkt

 

Time is money! Naast het versnellen van het proces kost een Talent Pipeline een stuk minder 💰 Omdat je al een pool van kandidaten klaar hebt staan, hoef je minder geld uit te geven aan het aantrekken van kandidaten.

Hoe creëer je een Talent Pipeline?

Een Talent Pipeline werkt eerder proactief dan reactief. Dit wil zeggen dat het proces goed zal lopen wanneer je de Talent Pipeline hebt. Maar het maken ervan is een heel ander verhaal. Hier moet best wel wat tijd in gestoken worden als jij dé perfecte 👌 Talent Pipeline wilt.

In principe moet je telkens in drie stappen werken:
1) Setting up the Pipeline: voordat je begint aan het zoeken naar kandidaten, probeer eerst na te denken over wat voor kandidaten je nodig hebt voor je Talent Pipeline.

Zoek naar de hard-to-fill jobs en denk aan de toekomstplannen van je bedrijf. Wat voor functies zal je in de toekomst moeten vullen? Wat voor personen zoek je voor deze functies? Vaste werknemers, freelancers,… probeer een duidelijk plan op te stellen dat nodig is voor jouw bedrijf.

2) Sourcing the candidates: nu je de basis van je Talent Pipeline hebt, kan je op zoek gaan naar het juiste talent via verschillende kanalen die je vervolgens kan verzamelen in je ATS systeem. Omdat je nu weet wat voor personen je nodig hebt om de gevraagde functies in te vullen, heb je een beter idee waar je moet zoeken. Wil je eerder ervaren werknemers rekruteren? Doe een deep-dive in verschillende Linkedin profielen, plaats sociale media advertenties, doe aan retargeting,… Het is belangrijk om je strategie aan te passen aan wat voor kandidaten je zoekt.

3) De kandidaten warm houden 🌡️: zorg ervoor dat de kandidaten steeds geïnteresseerd blijven en niet het gevoel krijgen alsof ze in de steek zijn gelaten.
Veel bedrijven nemen bijvoorbeeld al contact op met studenten, jaren voordat ze pas afstuderen. De bedrijven houden de studenten warm door middel van stageaanbiedingen. Deze studenten behoren dan, onbewust, tot de Talent Pipeline van het bedrijf.

4) Repeat. 🔁

Setting up, Sourcing, Keep them warm, Repeat

Krijg jij al zin om een Talent Pipeline te maken? Hopelijk kun je met onze tips een beetje verder! 💁‍♀️

Ben je momenteel op zoek naar werknemers? Sympl kan je helpen!