Recruitment language: kandidaten aantrekken met de juiste taal

Bijna iedereen neemt communicatie en taal for granted, ook recruiters. 💬Recruitment Language kan echter een machtige tool zijn wanneer je het juist gebruikt, aangezien het kandidaten als een magneet kan aantrekken. Wij geven je een aantal tips mee waardoor je in no time de kracht van recruitment language kan benutten!

1. Voorstelling bedrijf

Het is belangrijk om via alle kanalen, op je website, in je vacature, op social media, … een consistente recruitment language over je bedrijf te hanteren. Je kan al vanaf de start deze recruitment language gebruiken om kandidaten aan te trekken.⚡Bijvoorbeeld door je achievements toe te lichten wanneer je je bedrijf voorstelt. Let wel op: overdrijf niet door overmatig glowing adjectives zoals geweldig, uniek, speciaal, top, fantastisch of schitterend te gebruiken.

Geef naast je achievements ook de voordelen mee: waarom zouden kandidaten voor jou willen werken en waarom heb jij een leuke bedrijfscultuur? 💃Ook hier is de boodschap: overdrijf niet té hard maar wees transparant en authentiek. Licht ook de waarden toe waarvoor je bedrijf staat. Doe dit op een manier dat het de kandidaten aanspreekt én dat ze zich erin kunnen herkennen, gebruik dus ook niet té fancy taal.

2. Kandidaten aantrekken

Doe iets out-of-the-box om kandidaten aan te trekken, zonder dit specifieke buzzword te gebruiken. 📦Verplaats je in de kandidaat qua leeftijd, interesses, vaardigheden en pas je communicatie daaraan aan. Ben je op zoek naar iemand die coderen onder de knie heeft? Schrijf dan een zin in codetaal! Zo weet je meteen of de kandidaat a right fit voor de job is.

Trek daarnaast de aandacht van kandidaten door actiewoorden en keywords te gebruiken, deze springen meteen in het oog. In plaats van de klassieke “Zou je graag willen werken als accountant?” gebruik je liever “Werken als accountant?”, zo voelt de kandidaat zich meteen aangesproken. Actiewoorden, gedetailleerde informatie en informele taal is het magische recept voor het aantrekken van kandidaten! ✨

3. Vacaturetekst

Zorg ervoor dat de kandidaat zich aangesproken voelt door de job die je beschrijft in de vacature. Gebruik woordenschat die overeenkomt met het profiel van de gezochte kandidaat: in een vacature voor copywriter heb je het niet over boekhoudprogramma’s, maar over creatief taalgebruik en call-to-action. Geef ook steeds gedetailleerde informatie over wat je van de kandidaat verwacht qua opleiding en ervaring. 🎓Communiceer daarnaast duidelijk wat de job specifiek zal inhouden. Beschrijf de dagdagelijkse taken van de job met highlights die de belangrijkste dingen in de kijker zetten. Zo weet de kandidaat of het iets voor hem of haar is.

Zoek steeds het gezond evenwicht tussen clichés of buzzwords en out-of-the-box termen. Recruiters proberen soms om in ‘t oog te springen door speciale functietitels te gebruiken zoals ninja of rockstar. 👨‍🎤Maar je kan beter een duidelijke accurate jobtitel gebruiken en deze hippe functietitels achterwege te laten. Dat is ook beter voor je searchability factor: kandidaten zoeken niet op guru of rockstar maar op specialist of supervisor. Hoe natuurlijker je taalgebruik, hoe meer je kandidaten zal aanspreken én ook nieuwsgierigheid prikkelt.

4. Sollicitatiegesprek

Naast het goed voorbereiden van een sollicitatiegesprek, is het ook belangrijk om te letten op het taalgebruik. Zo kan de verkeerde woordenschat een grote impact hebben op de indruk van de kandidaat. Vermijd woorden waar je kandidaat een onzeker gevoel van krijgt, bijvoorbeeld, misschien, tijdelijk, voorlopig … . 😟Wees ook altijd duidelijk over welke taken je verwacht dat de kandidaat zal uitvoeren en communiceer dit zo gedetailleerd mogelijk. Vergeet ook niet dat de kandidaat centraal staat in het sollicitatiegesprek en dat je ten alle tijden moet zorgen voor een goede candidate experience.

5. Afwijzen

Kandidaten afwijzen hoort nu ook eenmaal bij het leven van een recruiter. Houd daarbij altijd rekening met de personal touch en geef je kandidaten dus geen algemene afwijzing. Vermijd mails met enkel “Jammer genoeg ben jij het niet geworden.”. Leg bij de afwijzing de kandidaten specifiek uit waarom je hen niet aanneemt. Gepersonaliseerde feedback kan hen namelijk helpen bij de volgende sollicitatie! 👍

Be special, but not too special

Uiteraard moet je als werkgever opvallen bij de kandidaten, zeker nu dat de pool van werkzoekenden alsmaar kleiner wordt. 💥Recruiters gaan hier echter vaak te ver in door bijvoorbeeld speciale jobtitels te gebruiken in de hoop dat ze de beste kandidaten aantrekken. Goede recruitment language bestaat echter uit gedetailleerde communicatie over de job en het gewenste profiel van de kandidaat. 👌

Ben je momenteel op zoek naar werknemers? Sympl kan je helpen!