6 ideeën om personeel te zoeken waar je nog niet aan dacht

Staan je vacatures op verschillende jobsites, maar ben je de ideale kandidaat voor jouw vacature nog steeds niet tegengekomen? We got your back! 👊🏼 Van open houses tot advertenties op Tinder, wij schotelen je 6 ideeën voor die je zullen inspireren om het personeel zoeken anders aan te pakken. 😎

On, off, on, off

Door je vacature online te plaatsen en het dan aan haar lot over te laten, bereik je niet veel. Soms is het nodig om een mix van on- en offline middelen in te schakelen. Sociale media, met name Facebook, kan je inzetten om de passieve kandidaten aan te spreken. Passieve kandidaten maken 80% van de werkende bevolking uit. Wat deze kandidaten zo begeerlijk maakt is dat ze reeds een job hebben en niet actief op zoek zijn naar een nieuwe tewerkstelling, maar wel interesse hebben in aantrekkelijke aanbiedingen. Aan de hand van Facebook Ads kan je dan een campagne opstarten en de advertentie voor jouw vacature de wereld in sturen. 

LinkedIn kan je natuurlijk ook inzetten om personeel te zoeken. Daarnaast kan je sociale media ook voor meer ondersteunende doeleinden gebruiken. In de volgende deeltjes leggen we uit hoe je dat juist kan doen.

“Hi, we are… “

Funny videos, cute animal videos 🐶 , fail videos…, we kijken er allemaal graag naar. Met het ontstaan van Snapchat en Facebook live is het medium nog populairder geworden. Waarom zou je het dan niet inzetten voor het bekendmaken van jouw vacatures? Aan de hand van een toffe video laat je meteen aan jouw potentiële kandidaten zien wie jouw bedrijf is. Eens ze overtuigd zijn van jouw verhaal, visie en employer brand zullen ze oprecht voor jouw organisatie willen werken. 

Je recruitment video deel je vervolgens op de sociale media en wie weet, misschien ga je dan wel viraalReady, set and action! 🎥

Mi casa es su casa

Een volgend idee om personeel te zoeken is om een opendeurdag te houden. Een event zoals deze heeft zowel voor jou als jouw kandidaten voordelen. Want zij krijgen zo een insider’s look 👀 in je organisatie en voelen meteen aan of ze er thuishoren. Vervolgens hebben de kandidaten die aanwezig zijn op de opendeurdag al aan een vorm van zelfselectie gedaan, enkel degenen die echt geïnteresseerd zijn in jouw bedrijf zullen namelijk over de vloer komen. Tijdens je event kan jij dan zien welke kandidaten the missing puzzle piece vormen in jouw team. 🧩

Om je opendeurdag bekend te maken, kan je natuurlijk gebruik maken van je sociale media. Creëer een leuke aankondiging en plaats regelmatig reminders om jouw potentiële kandidaten warm te maken voor het event.

On site

Misschien glippen jouw ideale kandidaten wel door de mazen van je rekruteringsnet en weten ze gewoonweg niet van het bestaan van jouw vacature of bedrijf. Wat je dan kan doen, is naar de plaatsen gaan waar jij denkt de ideale kandidaat tegen het lijf te lopen. Staat er binnenkort een tentoonstelling of product launch op de agenda? Maak dan zeker gebruik van die opportuniteiten om te netwerken. Of geef jezelf op om te spreken tijdens zulke events, op die manier trek je meteen de aandacht van alle aanwezigen. 🎤

Vergeet zeker niet je visitekaartjes mee te nemen!

It’s a match!

Slechte pickup lines, swipes en matches. We hebben er allemaal van gehoord, maar heb je het ooit overwogen om personeel te zoeken op Tinder? Het is een gek idee, dat weten we. De dating app is één van de bekendste tools om moderne romantiek na te streven, maar veel bedrijven maken almaar meer gebruik van haar advertentieruimte. De swipe methode biedt namelijk veel potentie voor jou als rekruteerder omdat de Tindergebruikers bij je advertentie kunnen swipen 👆🏼 of ze het leuk en interessant vinden. Daarna kan je op de profielen van de gebruikers zien aan welke boodschappen zij de voorkeur geven, dat geeft je de mogelijkheid om nog gerichter targeten.

Je kan een grappige openingszin, zoals “Geen succes in de liefde? Misschien heb je meer geluk in je carrière!”, in je advertentie verwerken om de Tindergebruikers te prikkelen jouw vacaturepagina te bezoeken.

“Sing it"

Een volgend interessant idee dat je kan overwegen is: rekruteren op festivals. Een sollicitatiegesprek tijdens een festival houden is niet iets dat je elke dag doet, dat begrijpen we, maar misschien kom je dan juist jouw ideale kandidaat tegen. We raden aan om eerst een goede sociale media strategie te ontwikkelen voor de bekendmaking van jouw vacature en je locatie. Vergeet zeker niet om een duidelijke bewegwijzering toe te passen, plaats bijgevolg genoeg pijlen en bordjes die de festivalgangers naar jouw locatie leiden. Je kan daarnaast ook flyers ontwerpen die je tijdens het festival kan uitdelen om zo nog meer kandidaten te bereiken.

Wil je de festivalgangers echt enthousiasmeren over je bedrijf? Plaats dan een photobooth met leuke props 🎩 waar je potentiële kandidaten gekke foto’s kunnen maken. Een aangename experience met jouw bedrijf zal een grote indruk achterlaten.

Ready? Trek je rubberen laarzen dan maar snel aan!

man emerging from a mud pool

Ben je momenteel op zoek naar werknemers? Sympl kan je helpen!

sympl online recruiting logo

Online Recruitment Bootcamp

Meer dan 6509 HR-professionals hebben zich al ingeschreven en ontvangen tweewekelijks tips rond online rekrutering. 🚀 Jij ook?