6 vragen die ondernemers stellen in een sollicitatiegesprek | sympl.be

6 vragen die ondernemers stellen in een sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is het moment om een sollicitant beter te leren kennen. Op papier ziet deze persoon er misschien interessant uit, maar past hij ook in het team en is er bovendien een match met de bedrijfscultuur? 🤷 Dit soort zaken kom je te weten aan de hand van goede sollicitatievragen. Heel wat ondernemers vinden het best moeilijk om te beslissen wat nu een slimme vraag is om te stellen en weten vaak niet goed wat ze überhaupt mogen vragen. Daarom hebben wij een lijstje gemaakt met een zestal vragen die wij dikwijls zelf gebruiken en ook waarom wij die stellen. 👇

1. Wat wil jij op je cv zien staan binnen 3 jaar?

Om te beginnen peil je naar de toekomstplannen van de persoon die over je zit en pols je naar hoeveel ambitie er aanwezig is. Drie jaar is zo wat de natuurlijke termijn waarop een kandidaat nadenkt over zijn volgende functie. Het antwoord op deze vraag geeft voor een stuk weer hoe hij nadenkt over zijn carrièreverloop en of dit strookt met wat jij de kandidaat kan aanbieden. Moest dit niet het geval zijn is het maar beter dat je daar zo snel mogelijk achter komt.

2. Hoe kan jij mijn bedrijf verder helpen?

Een tweede vraag en misschien ook wel één van de belangrijkste. Als je iemand aanneemt als ondernemer, dan zoek je altijd iemand die jou kan helpen om jouw bedrijf verder uit te bouwen. Door deze vraag te stellen kan je peilen of iemand nagedacht heeft over waarom hij voor deze functie solliciteert, maar ook over de verschillende competenties die iemand heeft en of die wel passen bij jouw bedrijf. Als de sollicitant geen flauw idee heeft hoe hij jouw bedrijf kan helpen, dan zou ik nog maar is twee keer goed nadenken voordat je deze persoon aanneemt.

boy telling someone let me help you

3. Wat is jouw droomjob?

Mensen vertellen nu eenmaal graag over hun dromen. 💭 Dit geeft aan hoe ze nadenken over hun leven en waar dat naartoe gaat. Aan de hand van deze vraag kan je peilen of de functie die voor de persoon ligt wel past bij de dromen en ambities. Verder kan deze vraag ook helpen om de kandidaat op zijn gemak te stellen.

4. Waar ligt jouw ambitie op lange termijn?

Deze vraag is een beetje hetzelfde als de vorige, maar dan iets minder prozaïsch. Wil de kandidaat graag doorgroeien of wil hij deze functie graag een paar jaar uitvoeren? Zo kan je achterhalen of de functie wel past bij de kandidaat. Het zou bijvoorbeeld ook goed kunnen dat iemand met weinig ambitie gewoon niet in jouw bedrijf past. Hier is het belangrijk om de kandidaat vooral zelf aan het woord te laten en door te vragen als iets niet duidelijk is of als je meer informatie wenst.

5. Geef eens 3 adjectieven die je sterke kanten beschrijven

Wij bij sympl zijn eigenlijk niet zo een fan van deze vraag, maar toch stellen we ze. Waarom dan precies? Mensen vertellen graag over wat ze goed kunnen. Door te vragen naar adjectieven kan je nagaan of dat strookt bij het plaatje dat je in je hoofd hebt over de kandidaat. Het kan zijn dat iemand super creatief 🎨 is, maar dat je dat net niet nodig hebt voor die functie.

kim kardashian telling her child that she has so many talents

6. Welk dier zou je willen zijn?

Als laatste is het een leuk idee om een gekke vraag te stellen zoals “Ben je liever een vork 🍴, een mes of stokjes?”. Het antwoord op deze vraag is volledig irrelevant, maar het toont wel hoe een kandidaat reageert in gekke en onverwachte situaties. Verder zegt het antwoord ook veel over de spontaniteit van een kandidaat en in hoeverre hij creatief kan nadenken. Hierbij willen wij je wel voor twee dingen waarschuwen. Ten eerste: stel de kandidaat achteraf op zijn gemak. Hij moet begrijpen dat er geen juist of fout antwoord mogelijk was op deze vraag. Je kan ook verduidelijken waarom je dan precies die vraag stelde. Ten tweede: het doel van het gesprek is niet om een kandidaat heel de tijd uit balans te halen, maar wel om te peilen of jullie een goede match kunnen zijn.

panda sitting on a rocking horse

Ben je momenteel op zoek naar werknemers? Sympl kan je helpen!

sympl is founded in Antwerp and supported by [email protected], imec and IWT