10 vragen om zelf te stellen voor een geslaagd sollicitatiegesprek | sympl.be

10 vragen om zelf te stellen voor een geslaagd sollicitatiegesprek

Stel: je bent op een sollicitatiegesprek en tot nu toe gaat alles goed. Je weet hoe te antwoorden op veelgestelde vragen én je weet hoe je moet opvallen. Het einde van het gesprek is in zicht. Je werkgever kijkt je hoopvol aan. “Heb je nog vragen?” Je schraapt je keel nerveus en hoopt dat het snel gedaan zal zijn. “Nee, ik weet alles!” 🙈, zeg je daarom maar. *zucht van teleurstelling* wat een gemiste kans!

Zó moet het niet…  Een sollicitatiegesprek is een beetje zoals een Tinder date. “Meen je dat? Moet ik naast kopieën van mijn cv nu ook rozen 🌹 en pralines meenemen?” Nope. Misschien kan dat je wel romantisch lijken maar die aanpak raden we niemand aan. Dit moet je wel doen: neem vragen mee die je aan het einde van het sollicitatiegesprek kan stellen. “Maar IK word toch geïnterviewd??”, denk je vast.

Man met een valse plaksnor gooit rozenblaadjes naar boven tijdens een sollicitatiegesprek.

Dat is ook zo, maar, net zoals bij een geslaagde date, moet je je gesprekspartner vragen stellen om hem beter te leren kennen. Anders weet je niet of jullie wel echt een goede match zijn. En daarom zijn vragen net zoals rozen of chocolaatjes 🍫 op een date… Je toont zo dat je geeft om de functie, het bedrijf en jouw rol hierin.

Bovendien… vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek heeft tal van voordelen. Je kan dingen ontdekken die anders nog heel lang verborgen zouden kunnen blijven. Trouwens: het wordt van je verwacht. Als je niet minstens twee vragen stelt kom je al snel ongeïnteresseerd over. Vragen stellen is dus een eenvoudige manier om te tonen dat jij geëngageerd bent en bekwaam. Go ask ‘em tiger! 🐯

Voor het sollicitatiegesprek

Bereid minstens vier vragen voor. Je partner zou namelijk tijdens het job interview al bijvoorbeeld twee vragen kunnen beantwoorden. Zo kan je zeker nog twee vragen stellen erna. “Oké, ik ben er klaar voor. Let’s get started!” 🚀 Ho ho ho, nog even wachten…

Vraag op maat

Niet elke vraag is een goede vraag. “Wat is je lievelingskleur?” of “Als je een superheld kon zijn, welke zou je dan zijn?” zijn bijvoorbeeld een no-go. Je hebt zorgvuldig nagedacht over hoe je je kwaliteiten kan belichten in je antwoorden. Maar wist je dat je zelfs door vragen te stellen jouw kwaliteiten kunt belichten? Go that extra mile, en personaliseer je vragen om echt boven alle kandidaten uit te schijnen. Je doet dit door kwaliteiten te vinden die jou uniek maken. Probeer deze kwaliteiten in je vraag te verwoorden. Een vraag met de kwaliteit “leiderschap” zou er zo kunnen uitzien:

“In mijn vorige rol leidde ik op een succesvolle manier een team van tien personen. Wat zijn volgens u de eigenschappen die een goede leider zou hebben in uw bedrijf?”

Probeer dit zo veel mogelijk te doen. Maar, geen paniek. Simpele vragen bestaan ook! Je hoeft echt geen biografie te maken van elke vraag. Om je een beetje op weg te helpen staat hier een lijst van 10 vragen om nooit meer met je mond vol tanden te staan. 😄

Donkey van Shrek kijkt je met een glimlach lief in de ogen.

1. "Hoe zal een typische dag eruit zien voor mij?"

Weten hoe een typische dag verloopt is een slimme manier om een snel overzicht te krijgen van de verwachtingen. Misschien kom je er zelfs wel achter dat jouw kantoor de dag begint met een intensieve Zumba les?

2. "Wat zijn de grootste uitdagingen van deze functie?"

Met deze vraag dood je twee vliegen in één klap! 👏 Ten eerste toon je je interviewer dat jij niet kan wachten om de uitdaging aan te gaan. Maar ook: je zal nu al een idee hebben van mogelijke obstakels. Dat is belangrijk omdat je zo kan beslissen of jij gemotiveerd bent om deze challenges aan te gaan.

3. "Als ik word aangenomen, zal ik dan veel collega’s hebben? En werk ik dan in een team, of individueel?”

Vraag zéker ook naar het team waar je je tijd mee gaat doorbrengen. Een job kan al snel een nachtmerrie worden als je niet met je collega’s overweg kan. En als een sollicitatiegesprek als een snelle tinderdate is… Dan is werken met moeilijke collega’s zoals een slecht huwelijk 💍 zonder einde. Where can I file for divorce???

Kim Kardashian huilt en zegt dat ze niet meer getrouwd wil zijn.

4. “Waar ziet u het bedrijf in 5 jaar? En in 10 jaar?”

Misschien weet je al dat je enkele jaren bij dit bedrijf zult willen werken. Stel dus deze vraag om zeker te zijn dat het bedrijf groeit! Zo kan jij meegroeien met het bedrijf. Het zou maar jammer zijn dat het gebouw zijn deuren sluit op jouw allereerste dag.

5. “Wat zijn de grootste kansen voor dit bedrijf (of deze afdeling) op dit moment?”

Deze vraag toont weer wat voor een tijger 🐅 je bent. Je bent gedreven, fanatiek en je grijpt kansen. Bovendien weet je zo ook meteen waar de focus van het bedrijf ligt.

6. “Wat zijn de grootste uitdagingen voor dit bedrijf (of deze afdelingen) op dit moment?”

Je zou ook kunnen vragen naar uitdagingen. Ontdek zo trends en moeilijke kwesties. Misschien ontdek je zo ineens hoe jouw skills het bedrijf op een dag kunnen saven? Beeld je eens in: jij als hero van het bedrijf! 🎉

Jongen schuift zijn gele bril naar beneden en kijkt je aan.

7. “Wat is de bedrijfscultuur? Professioneel, of eerder casual?”

Wat voor plek is jouw toekomstige kantoor? Verwachten ze van jou dat je altijd 100% professioneel bent? Of organiseert jouw bedrijf op elke vrijdag een tafeltennistoernooi 🏓 in pyjama? Stel deze vraag zeker. Zo zal je de sociale code kunnen ontcijferen, en weten hoe je je collega’s en verantwoordelijke het beste kan benaderen.

8. “Wat zijn de belangrijkste waarden voor dit bedrijf?”

Nu jij misschien dit bedrijf gaat vertegenwoordigen, is het super belangrijk dat jij weet waar het voor staat. Misschien ben jij helemaal niet akkoord met de kernwaarden. Stel: je bedrijf vindt work-life balance minder belangrijk. Maar jij gaat graag stipt om vijf uur naar huis om Black Mirror te bingewatchen op Netflix. 💻 Dat kan niet goed eindigen. 😔

9. “Waarom vindt u het zo leuk om hier werken?”

Dit moet je echt weten. Als je ziet dat de interviewer bleek wordt en begint te stamelen… It’s a trap! Nee, grapje. 🤣 Nu serieus: ontdek waarom je interviewer graag gaat werken. Zo krijg je al een eerste indruk van je werkplek. Kan je je aansluiten bij het antwoord van de interviewer? Dan is de kans groot dat jij deze plek ook geweldig zult vinden. 😃

Reuzekreeft in een ruimteschip zegt:'It's a trap!'

10. “Wat zullen de volgende stappen zijn na dit sollicitatiegesprek?”

Ten eerste: zo weet de interviewer dat je geïnteresseerd bent in de sollicitatieprocedure. En ten tweede: zo word je gerustgesteld. Iedereen kent het wel, of het nu om een date gaat of een job interview: dagen wachten op dat ene sms’je of telefoontje… EN NIKS KRIJGEN! UGHH, zo frustrerend. 😤 Anyhow, als je deze vraag stelt weet je tenminste wat je kan verwachten en wanneer.

Ben je momenteel op zoek naar een job? Sympl kan je helpen!

sympl is founded in Antwerp and supported by [email protected], imec and IWT